Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Tosty




Kto chodził do głubczyckiego liceum, a przy okazji na wagary do Słoneczka, to od razu rozpozna ten smak :) albo przynajmniej jego namiastkę, bo smaku tamtych tostów nie da się ani podrobić ani zapomnieć.

Od czasu do czasu lubię zrobić tosty na obiad, najczęściej jadamy je w soboty, ale zdarzają się też w tygodniu, tak jak dzisiaj :)

Dla męża z pieczarkami i żółtym serem, dla mnie - z pomidorami i mozzarellą.

z pieczarkami
  • chleb tostowy
  • pieczarki pokrojone w plastry i podsmażone na maśle
  • żółty ser
  • sól, pieprz
z pomidorem
  • plastry pomidora
  • plastry mozzarelli
  • listki świeżej bazylii
  • ew. sól i pieprz (ja nie daję, wolę słodkawy posmak)
Piekę je (bo chyba nie mogę powiedzieć, że smażę ;) ), a może po prostu "tostuję" na patelni grillowej, o takiej: http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/80129457
Z wierzchu dociskam drewnianą deską do krojenia. Opiekam je na średnim ogniu, po kilka minut z każdej strony.






4 komentarze:

  1. Anonimowy3/1/12

    o rany Julek, czytam bloga (zreszta wspanialego) i nagle glubczyckie liceum i Sloneczko!!! tak, pamietam chociaz to juz minelo 27 lat, pamietam i genialne tosty i lody z polewa owocowa. Kurcze, alez sie rozmazalam, dzieki za wspomnienia!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Niezmiernie mi miło :)
    ja maturę pisałam w głubczyckim LO w 1996 r.
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Tosty przypominają mi moje dziecinnie lata, jak chodziłem na msze szkolna w środy.. Mieszkałem na Skłodowskiej i zawsze wracając z Kościółka kupowałem ciepludkie, wyśmienite tosty. On, to były czasy...

    OdpowiedzUsuń
  4. Cocoa4/3/12

    Uwielbiam tosty z mozzarellą i pomidorkami!
    Ja dodaję jeszcze pesto bazyliowe ;)

    OdpowiedzUsuń

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger