Racuchy drożdżowe z jabłkami
a dla mnie to obiad pierwsza klasa,
zawsze najadam się po kokardę :)
Niby szybkie danie, ale nie do końca,
bo ciasto drożdżowe potrzebuje trochę czasu.
I ciepła :)
racuchy:
Najpierw należy przygotować rozczyn z:
- 1 szklanki ciepłego mleka
- 1 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczki mąki
- 20-30 g rozdrobnionych świeżych drożdży
Kiedy rozczyn urośnie dodajemy:
- 300 g mąki
- 3 łyżki cukru
- 2 jajka
- 2-3 jabłka
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Do plastikowej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i jajka. Mieszamy drewnianą łyżką i powoli dodajemy rozczyn. Wszystko razem wyrabiamy łyżką, aż ciasto będzie jednolite i lśniące. Odstawiamy na kolejne 15 min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto nakładamy łyżką na rozgrzany olej i na każdym placuszku kładziemy plaster jabłka. Smażymy na złoty kolor z obu stron.
To kolejny smak i zapach z dzieciństwa :)
Smacznego!
oj mozna sie najesc po kokarde..z mleczkiem..niebo w gebie!!!:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam i mogłabym jeść bez końca :)
OdpowiedzUsuńpiękne! uwielbiam je jeść :D u nas w domu są zawsze na kolację :)
OdpowiedzUsuńcieszę się, że nie tylko ja jestem takim łakomczuchem :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie racuszki:) Twoje wyglądają tak uroczo!:)
OdpowiedzUsuńNo i mamy obiadek na dziś:)
OdpowiedzUsuńPyyyyyyyyyyyyyyyyyycha! Ja dodalam jeszze skorke z pomaranczy:) i jablka u nas w kawaleczki. Dxiekujemy po raz kolejny:*
OdpowiedzUsuńBaaaardzo się cieszę ♥
Usuń