Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Racuchy drożdżowe z jabłkami

 

Dla niektórych racuchy to nie obiad,
a dla mnie to obiad pierwsza klasa, 
zawsze najadam się po kokardę :)
Niby szybkie danie, ale nie do końca,
bo ciasto drożdżowe potrzebuje trochę czasu.
 I ciepła :)
 

racuchy:

Najpierw należy przygotować rozczyn z:
  • 1 szklanki ciepłego mleka
  • 1 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczki mąki 
  • 20-30 g rozdrobnionych świeżych drożdży 
Mieszamy składniki w miseczce i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut do wyrośnięcia.

Kiedy rozczyn urośnie dodajemy:
  • 300 g mąki 
  • 3 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 2-3 jabłka
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
Do plastikowej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i jajka. Mieszamy drewnianą łyżką i powoli dodajemy rozczyn. Wszystko razem wyrabiamy łyżką, aż ciasto będzie jednolite i lśniące. Odstawiamy na kolejne 15 min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Ciasto nakładamy łyżką na rozgrzany olej i na każdym placuszku kładziemy plaster jabłka. Smażymy na złoty kolor z obu stron.

To kolejny smak i zapach z dzieciństwa :)

Smacznego!


8 komentarzy:

  1. Anonimowy28/7/11

    oj mozna sie najesc po kokarde..z mleczkiem..niebo w gebie!!!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam i mogłabym jeść bez końca :)

    OdpowiedzUsuń
  3. piękne! uwielbiam je jeść :D u nas w domu są zawsze na kolację :)

    OdpowiedzUsuń
  4. cieszę się, że nie tylko ja jestem takim łakomczuchem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie racuszki:) Twoje wyglądają tak uroczo!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. No i mamy obiadek na dziś:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyyyyyyyyyyyyyyyyyycha! Ja dodalam jeszze skorke z pomaranczy:) i jablka u nas w kawaleczki. Dxiekujemy po raz kolejny:*

    OdpowiedzUsuń

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger