Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Kawa mrożona ze Śnieżynką

Chciałam napisać, że to frappe, ale zrezygnowałam po tym, gdy zobaczyłam, jakie dyskusje toczą się nad słusznością wykonania tego chłodnego napoju :) Frappe zostawiam więc Grekom a sama zapraszam na najprostszą na świecie kawę mrożoną!





Na dwie kawy zwykle zużywam:
  • 5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
  • 3 łyżeczki cukru trzcinowego (można dać i 5 łyżeczek, jak i w ogóle)
  • 150 ml mleka niesłodzonego zagęszczonego
  • zimna woda do uzupelnienia
  • kostki lodu
ewentualnie:
  • lody śmietankowe, miałam akurat tradycyjne Śnieżynki
  • czekolada do posypania
Do shakera wsypuję kawę, cukier i wlewam mleczko. Ubijam ok. 1 minuty.
Do wysokich szklanek wrzucam po 3-4 kostki lodu, wlewam kawę, mniej więcej do połowy szklanek, resztę uzupełniam zimną wodą.

Na wierzch dałam lody i startą gorzką czekoladę, można też bitą śmietanę, ale trzeba ją mieć ;)))










1 komentarz:

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger