Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Drożdżowa rozeta z jagodami

Przygód z jagodami c.d.

Tym razem ciasto drożdżowe :) jeszcze marzę o zrobieniu jagodzianek w tym sezonie, może uda mi sie w przyszłym tygodniu.

W drożdżowych rozetach zakochałam się w zeszłym roku, kiedy po raz pierwszy zrobiłam taką z marcepanem i żurawiną z przepisu znalezionego w Galerii Potraw na GW.

Teraz robię z pamięci i "na oko", wg własnego sprawdzonego przepisu na ciasto drożdżowe.





Składniki:

  • ok. 4 szklanek mąki
  • 3/4 szkl. cukru
  • 3/4 kostki masła
  • 1 szkl. mleka
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oleju
  • 50 g drożdży (zawsze świeże, nie mam zaufania do suszonych)
  • cukier waniliowy
  • 30 - 40 dag jagód
Najpierw rozczyn - połowę mleka lekko podgrzewam w ceramicznej misce, dodaję pokruszone drożdże, dwie łyżeczki cukru i łyżkę mąki. Wszystko mieszam widelcem i odstawiam w ciepłe miejsce, na przykład tak jak dzisiaj, na jeden z zimnych palników na płycie, niedaleko gotującego się obiadu ;)

Kiedy rozczyn urośnie, w plastikowej misce szykuję mąkę (3 szklanki), resztę cukru, mleka, roztopione masło, rozbełtane żółtka i jajko. Wszystko razem mieszam drewnianą łyżką, na końcu dodaję rozczyn i mocno (cały czas drewnianą łyżką) wyrabiam. Pod koniec wyrabiania dodaję olej i jeśli jest taka potrzeba - dosypuję trochę mąki, tak aby pod koniec wyrabiania ciasto samo odchodziło od miski. Odstawiam do wyrośnięcia na ok. 15-20 minut.

Ciasto przekładam na stolnicę, dzielę na dwie równe części. Każdą z nich rozwałkowuję na kwadraty mniej więcej 20x20 cm. Na każdy z kwadratów nakładam jagody (nie posypałam ich cukrem, zapomniałam! i chyba dobrze się stało, bo byłoby za slodkie). Zwinęłam dwie rolady i każdą pokroiłam na 4 części. Układałam w tortownicy w odstępach co 2 cm i ponownie odstawiłam na 15 min. do wyrośnięcia.

Włożyłam do nagrzanego piekarnika i piekłam 1 godz w temp. 170 st.

Oczywiście można polukrować, ale przecież to tyle kalorii! ;))








5 komentarzy:

  1. rewelacyjnie wyglada:) ale bym zjadla z mlekiem, mniammm:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ta forma juz sama w sobie zachęca. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetnie wygląda ta rozeta :) takiego jednego zawijańca to bym Ci zabrała i zjadła czym prędzej ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. bambam8/8/11

    Mam wrażenie, że w przepisie jest błąd: czy na pewno drożdży ma być 5 g? Może 5 dag?

    OdpowiedzUsuń
  5. oczywiście 50 g, poprawiłam :)

    OdpowiedzUsuń

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger