Pierogi z truskawkami
Nie wytrzymałam, musiałam :)
Za parę dni czeka nas urlop i pewnie jak wrócimy to będzie po sezonie.
Kocham ten smak, moje dziecko kocha ten smak (choć o dziwo zjadało ciasto, a zostawiało truskawki), mój mąż woli mięso...
- 3 szklanki mąki
- 2/3 szklanki gorącej wody
- 2-3 łyżki zimnej wody
- łyżka roztopionego masła
- szczypta soli
- truskawki, ok. 300 gram
- słodka śmietanka
- ew. cukier do posypania
poza tym:
- dziecko do pomocy (?!)
- dużo cierpliwości
Truskawki umyłam, odszypułkowałam, wysuszyłam na papierowym ręczniku i pokroiłam na ćwiartki.
Z mąki, wody (gorącej i zimnej), roztopionego masła i szczypty soli zagniotłam ciasto.
Podzieliłam je na 3 części. Każdą osobno wałkowałam na cienki placek ("na oko" jakieś 3 mm).
Wykrawałam kółka, nakładałam po 2-3 ćwiartki truskawek i sklejałam brzegi.
Gotowłam w dużej ilości posolonego wrzątku z dodatkiem oleju do chwili aż pierogi wypłynęły.
Oczywiscie najlepsze są na ciepło, choć zimne też pyszne :)
Podawałam polane słodką śmietanką i posypane cukrem.
zjadłam ich chyba ze sto... dziecko pięćdziesiąt, a mąż w ogóle :))))
Mam pytanie. Chciałabym zrobić mężowi pierogi z truskawkami,ale sama preferuję ruskie,z owocami nie przypadły mi do gustu. Czy to ciasto na pierogi nada się również do ruskich ? :) Pozdrawiam,Iza.
OdpowiedzUsuńTo były jedne z moich pierwszych pierogów, w tym właśnie też z ciastem na pierogi zaczynałąm dopiero. PO czasie polecam absolutnie z Z TEGO PRZEPISU, z dodatkiem masła i śmietany. Ciasto jest rewelacyjne i juz żadnego innego nie robię :)
UsuńCzy to z masłem i śmietaną nadaje się do obu rodzajów pierogów,tj. ruskich i z truskawkami ?
UsuńTak, do jednych i do drugich.
UsuńUwielbiam pierogi z truskawkami :). Wypróbuję Twój przepis :).
OdpowiedzUsuń