Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Penne z brokułami, pieczarkami i orzeszkami ziemnymi

Obiad bezmięsny, do tego zielony = tata w delegacji :)

Szybko, smacznie i tanio. Zeby czasu nie tracić na gotowanie :) Lepiej porozmawiać z coraz bardziej rozgadanym dzieckiem!

  • makaron penne
  • brokuły
  • pieczarki
  • śmietanka 12 % do sosów
  • sól, pieprz
  • kilka orzeszków ziemnych 
  • 1/2 kostki rosołowej
  • ser żółty (miałam akurat ulubiony cheddar)
Podsmażyłam na maśle pieczarki pokrojone w grube (nawet bardzo grube) plastry.
Ugotować kawałki zamrożonego brokuła (mniej więcej pół paczki) w osolonej wodzie.. Część różyczek brokuła wyjęłam kiedy była póltwarda (na wierzch dania), reszta gotowała się, aż zmiękła (do sosu).
Odcedziłam, zostawiając trochę wody, wrzuciłam poł kostki rosolowej,  dodałam  mały kubek śmietany. Wszystko razem zagotowałam.
Makaron penne ugotowałam al dente, odcedziałm, a następnie wymieszałam z sosem.

Na talerz najpierw nalożyłam makaron z sosem, na to dałam podduszone pieczarki, półtwarde różyczki brokuła, wczesniej odłożone.
Posypałam serem cheddar i posypałam orzeszkami ziemnymi, ktore wcześniej posiekałam nozem.
Udekorowałam bazylią...

Niby nic, a takie pyszne :))







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger