Malinowo-śmietankowe ciasto z nutellą i sucharkami
Słodko-kwaskowe, idealne na upały,
najlepsze prosto z lodówki.
Oprócz walorów smakowych jest jeszcze jeden plus
- w postaci efektu kolorystycznego.
Ciasto składa się z 4 wartstw,
z czego pierwszą (ciasto kruche) z powodzeniem można ominąć.
lub wersję z musem truskawkowym - TUTAJ
Ciasto robiłam w tortownicy o średnicy 27 cm.
warstwa I - ciasto kruche
- 1 i 1/3 szkl. mąki
- 2 żółtka
- 1/2 kostki masła
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
warstwa II - nutella z sucharkami
- 3/4 opakowania sucharków (ok.200 - 230 g)
- 400 g nutelli
Do zmiksowanych sucharków dodałam nutellę (w miarę ciepłą, nie z lodówki) i mieszałam razem drewnianą łyżką.
Taką masę rozprowadziłam na wystudzonym kruchym cieście. Można ją też rozsmarować bezpośrednio na tortownicy, jeśli omijamy pierwszą warstwę.
Wstawiłam do lodówki.
warstwa III - śmietankowa
- 400 g śmietanki kremówki (2 małe kubki)
- 500 g sera białego (najlepiej takiego "z wiaderka" do serników)
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 czubate łyżki żelatyny rozpuszczone w małej ilości gorącej wody
warstwa IV - malinowa
- 300-400 g malin świeżych lub mrożonych
- 2 galaretki o smaku malinowym
Kiedy mus zaczął tężeć wylałam go na masę śmietankową (trzeba to robić delikatnie, żeby uniknąć utworzenia "wulkanów" na warstwie białej.
Mocno schłodziłam w lodówce i na drugi dzień zaniosłam do pracy :)))
Pycha:)jadłam,niebo w gębie:)
OdpowiedzUsuńCiekawe ciasto, ale ciekawe ile kalorii. No ale sprawdzę, bo wygląda przynajmniej ciekawie!
Usuńja robię z truskawkami i galaretką ale bez kruchego ciasta;)
OdpowiedzUsuńAle spód placka to niebo w gębie
Właśnie ten kruchy placek jest całkowicie zbędny :) Mam zamiar zrobić wkrótce miniaturki tego ciasta w foremce na muffinki.
OdpowiedzUsuńPrezentuje się bardzo apetycznie :) Takie mocno letnie ciasto :)
OdpowiedzUsuńzrobiłam ale zamiast kruchego ciasta położyłam petitki, mmmm pycha, właśnie mam zamówienie na następną blachę
OdpowiedzUsuńna pomysł z petitkami nie wpadłam :) na pewno do wykorzystania :)
OdpowiedzUsuńTo jest taki typ przepisu "i tak nie skończysz na jednym kawałku". W moim przypadku skończyło się na 3 i pół....
OdpowiedzUsuńMoje ciasto właśnie się chłodzi ;D
OdpowiedzUsuńSuper pomysł! A mus + galaretka to strzał w dziesiątkę! Gratuluję :)
Zapraszam na mój blog : http://hotchocolate17.pinger.pl/
Chociaż dopiero zaczynam przygodę z blogiem ;)
Będę zaglądać na bloga na pewno, pozdrawiam!
UsuńO jeej! Tak jak podejrzewałam, ciasto jest niesamowite! Chociaż nieco zmodyfikowałam Pani przepis robiąc warstwę śmietankową ze śmietanki 36% i serka mascarpone. A do warstwy z sucharkami i nutellą dodałam 1/2 łyżki gorzkiego kakao dla koloru.
OdpowiedzUsuńPo prostu niebo w gębie :D
Pozdrawiam cieplutko :*
Witam. Cocoa. Jakich proporcji użyłaś ile śmietany 36% a ile serka mascarpone??
UsuńCiasto pyszne , a ja chciałam zapytać: Jak pani zrobiła galerię "fotoksiążkę kucharską"?
OdpowiedzUsuńByłabym wdzięczna za odpowiedź ponieważ również prowadzę bloga i chciałabym stworzyć podobną galerię :)
Dziękuję :)
OdpowiedzUsuńProszę o kontakt ze mną poprzez box "napisz do mnie", odpowiem i podpowiem kilka blogowych pomysłów. Pozdrawia i proszę o kontakt :)
Witam
OdpowiedzUsuńA mrożone maliny przed zmiksowaniem należy rozmrozić?
Tak, powinny być rozmrożone, przynajmniej trochę. Dzięki temu, że będą chłodne, galaretka zmieszana razem z nimi, szybciej stężeje. Pozdrawiam!
UsuńCiasto robiłam już 3 razy.. za każdym razem znajomi i rodzina pyta co jest na spodzie.... i wtedy zaczyna się zgadywanka :).. Dodam, że moja wersja jest bez cista kruchego. Ostatnim razem wypróbowałam wersję z brzoskwiniami z puszki. Za każdym razem używam świeżych malin...słodki spód z kwaśnymi malinami to idealne połączenie. dziękuję
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo! A spód jest zbędny, zrobiłam tylko ten jeden raz z kruchym spodem. Następne były już bez. Muszę kiedyś zrobić nowe zdjęcia, podmienić w tym przepisie i pominąć kruche na dole :) Pozdrawiam!
Usuńciasto przygotowałam jako tort na urodziny synka- goście chwalili, ale mi osobiście najlepiej smakowało dopiero na 3 dzień (jakimś cudem ustał się kawałek:)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam tego ciasta na trzeci dzień :) Ja chyba je przygotuję dla męża na urodziny zamiast tortu :) Pozdrawiam!
UsuńUwielbiam to ciasto, jadłam też w wersji z wiśniami.
OdpowiedzUsuńWłaśnie z wisniami jeszcze nie robiłam :) Ale zrobię, bo ja już robię raz na tydzień... nie tylko dla siebie :)
UsuńPrzepyszne ciasto, mój mąż je uwielbia :) zrobię je znowu na weekend.
OdpowiedzUsuńWitam, a co można użyć zamiast żelatyny?:-)
OdpowiedzUsuńMożna użyć agaru, do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością. Więcej na temat agaru, sposobu stosowania można poczytać TUTAJ
UsuńZa późno odczytałam odpowiedz i zrobiłam białą masę ze śmietanki i mascarpone, wyszło pycha!!! Angela
UsuńZamiast żelatyny proponuję śmietan fix, na 500 g kremówki 2 lub 3 opakowania fixa - w zależności od pożądanej konsystencji
Usuńwtedy do ubitej kremówki dodajemy fix i jeszcze chwilę miksujemy na wysokich obrotach, ja dodaję tylko płaską łyżkę cukru pudru i nie dodaję żadnego serka. Dzięki fixsowi bita śmietana zachowuje odpowiednią konsystencję i ciasto jest jeszcze bardziej delikatne :) polecam :)
UsuńWitam. Mam w planie zrobić to ciasto na imieniny babci. Problem jednak w tym, że musiałabym wieźć je samochodem prawie 2 h. I moje pytanie: jak to ciasto zachowuje się poza lodówką? Myśli Pani, że wytrzymałoby taką jazdę czy lepiej sobie darować? Pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuńWitam,
Usuńmyślę, że wytrzyma. Dałabym jednak ciut więcej żelatyny do masy serowej (tak o 3/4 łyżeczki), tyle samo dodałabym żelatyny do części z galaretką (albo galaretki rozpuściłabym w mniejszej ilości wody). I przewoziłabym w tortownicy z zapiętymi bokami, dopiero po dotarciu na miejsce radziłabym lekko odciąć nożem i rozpiąć tortownicę. Przeciwskazaniem na pewno byłby upał i brak klimatyzacji w samochodzie :)Pozdrawiam :)
Dziękuję bardzo za odpowiedź :) Klimatyzacja jest, upału nie przewiduję, więc mam nadzieję,że będzie ok :) Dam znać jak wyszło :) Pozdrawiam :)
UsuńMelduję, że ciasto się udało i wszystkim bardzo smakowało :) Dziękuję za przepis i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńBaaardzo się cieszę :) Pozdrawiam!
UsuńAnita
OdpowiedzUsuńPycha ją robilam z galaretka o smaku wiśni bardzo smaczne. Anita
OdpowiedzUsuńDzisiaj zrobiłam to ciasto, jest pyszne :)
OdpowiedzUsuńa mi się zrobiły duże grudki z żelatyny w tej sernikowej masie nie wiem czemu, wlalam stopniowo do masy (miksując) dobrze wymieszaną płynną żelatynę....
OdpowiedzUsuńżelatynę dodajemy gorącą, letnią, zimną ?
OdpowiedzUsuńCzy ten spod z Nutelli jest chrupiacy?
OdpowiedzUsuńTak, tylko należy uważać, żeby nie dać za dużo nutelli :)
UsuńWitam podoba mi się bardzo to ciasto tylko chciałabym się upewnić czy az 2 łyżki czy łyzeczki żelatyny do usztywnienia śmietany? Pozdrawiam :) Ewa
OdpowiedzUsuńJA ZAMIAST CIASTA KRUCHEGO ROBIĘ NA BISZKOPTOWYM - PYCHA
OdpowiedzUsuńWitam, super przepis, czy galaretke malinowa mozna zastapic galaretka o smaku truskawkowym? Pozdrawiam goraca, Karolina
OdpowiedzUsuńOczywiście można :) Można też dać zmiksowane truskawki zamiast malin :)
UsuńDziekuje za blyskawiczna odpowiedz, jutro bede piekla - dam znac jak wyjdzie :) Karolina
OdpowiedzUsuńWitam! Jako całkowity laik, nie robiący zbyt wielu ciast, Chciałam zapytać czy śmietana ma być ubitą na calkiem sztywno nim dodam ser?? I czy ta śmietanę z serem połączyć łyżka czy zmiksować?? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTak, śmietankę na sztywno, ser może być wmiksowany. Ram będzie nawet lepiej bo nie będzie grudek, a to nie biszkopt więc nie trzeba tak bardzo uważać, żeby delikatnie połączyć :)
UsuńTak, śmietankę na sztywno, ser może być wmiksowany. Ram będzie nawet lepiej bo nie będzie grudek, a to nie biszkopt więc nie trzeba tak bardzo uważać, żeby delikatnie połączyć :)
Usuńna jak duża tortownicę jest ten przepis:)? ciasto jadłam raz w życiu - niebo w gębie :)
OdpowiedzUsuńTo akurat robiłam w sporej całkiem, bo o średnicy 27 cm, ale z powodzeniem można zrobić w takiej o średnicy 23-25 cm. Pominęłabym warstwę z kruchego ciasta, robiłam ciasto kilka razy i jest zupełnie zbędna :)
UsuńCzy sucharki mozna zastapic ciastkami krychymi lub biszkoptami?chcialam ciasto przerobic na bezglutenowe,nie wiem czy gdzies znajde suchary gluten free
OdpowiedzUsuńMyślę, że jak najbardziej :)
UsuńCzy masa z sucharkami jest twarda? Zamierzam przełożyć nim jedna warstwę tortu i nie chciałabym mieć później problemu z krojeniem :D
OdpowiedzUsuńJak nutella z sucharkami zastygnie to może być problem... ewentualnie można zmniejszyć ilość sucharków o połowę.
UsuńSuper pomysł, wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńThanks for sharing, nice post! Post really provice useful information!
OdpowiedzUsuńHương Lâm chuyên cung cấp bán máy photocopy và dịch vụ cho thuê máy photocopy giá rẻ, uy tín TP.HCM với dòng máy photocopy toshiba và dòng máy photocopy ricoh uy tín, giá rẻ.
Ja zrobiłam z borówkami bez kruchego ciasta, wszyscy się zachwycali i nikt nie mógł odgadnąć z czego jest spód. Padały propozycje np. że spód to Ferrero ☺
OdpowiedzUsuńPrzepyszne! Dziękuję za wpis!
OdpowiedzUsuńKontroluj program do śledzenia Viber rozmowy dzięki niezawodnemu modułowi śledzącemu! To narzędzie, idealne do kontroli rodzicielskiej, zapewnia wgląd w działania związane z przesyłaniem wiadomości w bezpiecznym środowisku online.
OdpowiedzUsuń