Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Frittata z salami, papryką i pomidorami

Czyli sobotnie śniadanie przed weselem Kasi i Tomka :)

Pomysł wziął się z prawie pustej lodówki.
Niewiele w niej bylo oprócz jajek.
Na dwie całkiem spore frittaty i jedną mini-mini dla dziecka zużyłam:

  • 6 jajek
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 3/4 żóltej papryki
  • cebulę
  • salami (ok. 10 plastrów pokrojonych na plastry)
  • dwa szparagi z zalewy
  • dwa pomidory
  • ser camembert
  • sól, pieprz, papryka
  • 2 łyzeczki masla
Ubilam jajka  (tzn. robot ubił) na puszysta pianę, w międyczasie poddusiałm cebulkę z papryką na patelni, żeby nie były zbyt trwarde. Dodałam do masy jajecznej bułkę tartą, cebulkę i paprykę, sół i pieprz.
Rozgrzalam dwie patelnie, roztopiłam po lyżeczce masła, wylalam ubite jajka z częścią składników. Pozostałe, tzn. salami, pomidory w kawałkach, szparagi i camembert rozlożyłam na wierzchu.
Patelnie stały na średnio rozgranej płycie z omletami ok. 7-10 min.

Było dużo, pysznie i baaardzo syto :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger