Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Zupa krem ze szparagów

Mniam, mniam... zupę zrobiłam na jutro, ale nie mogłam się oprzeć i już dziś trochę podjadłam :)
Ciekawe czy jutro mąż będzie jadł, znowu nie jego smaki, powącha, popatrzy, zje może dwie łyżki i sięgnie po zamrożone pierogi. Które tak BTW trzymam na takie właśnie chwile - ja mam ucztę kulinarną, której mąż nie podziela :)))
Zupa najprostsza z prostych :)





  • pęczek białych szparagów
  • pęczek zielonych szparagów
  • garść listków bazylii
  • sól
  • cukier
  • pieprz cytrynowy
  • 1 litr wywaru z jarzyn
  • hmmm.... wody tyle o ile, mniej więcej jakiś litr ;)
  • grzanki
Szparagi opłukałam zimną wodą, odcięłam włókniste końcówki i obrałam nożykiem do jarzyn zgodnie z z zasadą obierania zielonego ogórka - od główki w dół. 
Wrzuciłam na trochę posłodzony wrzątek, gotowałam ok. 10 minut.
Ugotowane szparagi przełożyłam do blendera i dorzuciłam do nich garść umytych listków bazylii. Zmiksowane dodałam do wywaru z jarzyn i i gotowałam jeszcze 5 minut. Doprawiłam solą i pieprzem cytrynowym.

Voila!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger