Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Miniszaszłyki i sałatka a'la grecka




Szaszłyki z piekarnika, nie z grilla, ale w niczym nie ustępują tym drugim.
Patyczki kupione w realu, chyba z przeznaczeniem do wschodnich potraw, bo na dziale kuchni orientalnej, za to posiadające idealną długość :)















Skład:
  • kurczak
  • papryka żółta
  • papryka czerwona
  • cukinia
  • śliwka kalifornijska w boczku
  • cebulka
Miała być jeszcze pieczarka, ale zapomniałam kupić :)
Do tego sałatka a'la grecka (moja ulubiona), ilości "na oko"
  • makaron penne
  • pomidorki koktajlowe
  • ser feta
  • czarne oliwki
  • czerwona cebula
do sosu:
  • wyciśnięty miąższ z pomidorków
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny
  • garść świeżej posiekanej mięty
  • garść świeżej posiekanej bazylii
  • pół garści świeżej posiekanej pietruszki
Wszystko razem wymieszać, oliwki można dodać na samym końcu, żeby się za bardzo serem nie oblepiły jak u mnie na zdjęciu :)

Smacznego :)))






2 komentarze:

  1. Anonimowy8/9/13

    wygląda smakowicie, mam pytanie czy te śliwki kalifornijskie są suszone, czy można też użyć świeżych? Planuje je w najbliższym czasie zrobić:)

    opiolmar

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie robiłam ze świeżymi (kalifornijskie to suszone, bardzo miękkie i duże), ale teraz jest sezon na świeże i uważam, ze to rewelacyjny pomysł. NA pewno warto spróbować. Suszone mają charakterystyczny wędzony posmak, a świeże na grillu też takiego nabędą. Robiłabym :) Pozdrawiam!

      Usuń

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger