Miniszaszłyki i sałatka a'la grecka
Szaszłyki z piekarnika, nie z grilla, ale w niczym nie ustępują tym drugim.
Patyczki kupione w realu, chyba z przeznaczeniem do wschodnich potraw, bo na dziale kuchni orientalnej, za to posiadające idealną długość :)
Skład:
- kurczak
- papryka żółta
- papryka czerwona
- cukinia
- śliwka kalifornijska w boczku
- cebulka
Do tego sałatka a'la grecka (moja ulubiona), ilości "na oko"
- makaron penne
- pomidorki koktajlowe
- ser feta
- czarne oliwki
- czerwona cebula
- wyciśnięty miąższ z pomidorków
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
- garść świeżej posiekanej mięty
- garść świeżej posiekanej bazylii
- pół garści świeżej posiekanej pietruszki
Smacznego :)))
wygląda smakowicie, mam pytanie czy te śliwki kalifornijskie są suszone, czy można też użyć świeżych? Planuje je w najbliższym czasie zrobić:)
OdpowiedzUsuńopiolmar
Nigdy nie robiłam ze świeżymi (kalifornijskie to suszone, bardzo miękkie i duże), ale teraz jest sezon na świeże i uważam, ze to rewelacyjny pomysł. NA pewno warto spróbować. Suszone mają charakterystyczny wędzony posmak, a świeże na grillu też takiego nabędą. Robiłabym :) Pozdrawiam!
Usuń